Kohti uutta…

Suuri muutos tämän tilan historiassa tapahtui toukokuun puolessa välissä. Lypsylehmät vaihtoivat maisemaa ja lähtivät Etelä-Suomeen robottinavettaan. Muutamien haikeiden huokausten jälkeen alkoi lypsynavetassa melkoinen ralli. Rakennus purettiin kattoa ja takaseinää lukuun ottamatta lähes kokonaan. Alkukesä oli melko lohdutonta katsottavaa, mutta lopulta onneksi alkoi se rakentaminenkin. Laajennamme hiehokasvatustoimintaa kolmella asiakkaalla ja sadalla hieholla. Vanhaa navettaa saneerataan siten, että sinne saadaan kestokuivikekarsinat ja ulkoseinälle visiiriruokintapöytä. Lypsynavetta muuntautuu vasikkalaksi, tai ”eskariksi”, jossa vasikat koulutetaan isoa pihattoa varten. Kunkin asiakastilan vasikoille on oma karsinansa ensimmäisen kuukauden ajan. Näin pystymme minimoimaan vasikalle muutoksesta aiheutuvaa stressiä ja muutoinkin tarkkailemaan eläimiä entistä paremmin.

Lokakuun aikana pitäisi uuden vasikkalan valmistua. Näin lopulta pääsemme keskittymään täysillä hiehonkasvatukseen. Vaikka lypsylehmistä luopuminen olikin haikeaa, pienen lohdun tuo se, että kasvatamme parhaan taitomme mukaan uusia lypsäjiä. Kenties entistä parempia…