Peltotyöt käyntiin!

Se vanha kunnon kultivaattori on taas paikkansa ansainnut. Voisihan tuo hieman isompikin olla, mutta eipä sitä tähän hätään uuttakaan pystytä hankkimaan. Pelloilla kosteutta riittää märän syksyn ja runsaslumisen talven ansiosta. Sen vuoksi ei lautasmuokkarin kanssa tarvitse kaikille peltolohkoille katsellakaan. Ne kierretään sitten kultivaattorin tai kyntöaurojen kanssa. Lannat on ajettu ja muokkaus käynnissä parhaimmillaan. Pian päästään kylvöille.

Lehmät ovat ulkoilleet läpi talven, joten varsinaista laidunkauden avausta (eli kiireistä aitojen tekoa ja langan/pinnan kiristystä, hyppiviä lehmiä ja äkillisiä utaretulehduksia) ei tänä keväänä nähtykään. Lehmien aidat kiersin päivässä ja hiehojen aitoja ei tarvitakaan, koska niillä on hyvät olot tuolla pihaton puolella. Tämä taitaa olla ensimmäinen kevät, kun laidunnus on päästy aloittamaan ajoissa, eikä nurmi ole päässyt kasvamaan liian pitkäksi. Pari viikkoa sitten toiminta näytti lähinnä preerialaidunnukselta, kun lehmät yrittivät syödä niitä muutamia vihreitä oraita, mitä edellisvuoden nurmen alta pilkotti. No nyt on jo vihreää ja ihan oikeastikin syötävää riittää muutamaksi tunniksi. Eiköhän lehmät piakkoin pääse jo koko päiväksi ulos. Lämpöä ja kosteutta riittää, joten kylläpä tuo nurmikin siinä kasvaa.

Kasvaa se nurmi pihassakin, kukahan ne leikkaisi… Kohta saisi jo komeat karhot, paalaimella vain ajaisi ja ottaisi talteen…